Misdadigerskerkhof

Heemkundekring ontdekt ‘misdadigerskerkhof’ op

Vrachelse Heide

Postuum is door de heemkundekring een uitgave verzorgd over het ‘misdadigerskerkhof’ in Oosterhout. Het boekje is tot stand gekomen door onderzoek van de in juni 2013 overleden Stan Bol. U kunt dit boekje hier downloaden. Door al die jaren archiefonderzoek had Stan Bol een enorme kennis opgebouwd over het verleden van Oosterhout en ontdekt dat er een onbekend kerkhof is geweest! Speciaal voor misdadigers zou dit kerkhof, dat was gelegen aan Oude Bredasebaan, in gebruik zijn geweest tot 1897. Stan Bol heeft de gegevens over de publicatie vooral ontleend aan gemeentelijke jaarverslagen. In de volksmond werd het een misdadigerskerkhof genoemd. Voor zover bekend zijn er tussen 1876 en 1930 slechts twee mensen begraven, die allebei zelfmoord hadden gepleegd. Op vrijdag 13 december bezocht wethouder Carla Bode samen met leden van de Heemkundekring dit kerkhof van de ‘misdadigers’. De archieven hebben gesproken en Stan Bol heeft ze uitgeplozen, maar de Heemkundekring hoort graag ook uw verhalen over het kerkhof.
Optimaal in Internet Explorer  en Mozilla Firefox.   Bijgewerkt: 12-10-2017